Projecten/arrangementen


Schoolprojecten 
i.s.m. basisscholen
Veel verenigingen zijn op zoek naar nieuwe leden en zoeken deze uiteraard op de basisscholen. Kinderen vanaf een jaar of acht zijn reeds prima in staat om direct een blaas- of slagwerkinstrument te gaan spelen. Maar ze moeten hier wel mee in contact gebracht worden!  Want wie weet nu precies wat een bugel is en hoe een hobo of een bugel klinkt? Ik heb heel veel ervaring op basisscholen met diverse projecten, die samen met de plaatselijke vereniging worden gehouden op de basisschool. Wilt u ook gebruik maken van deze expertise? Dan kunt u zich vooor meer informatie wenden tot info@annekekoningskros.nl.

 

Project ITBV
Instrumentale en Theoretische BasisVaardigheden
ITBV staat voor Instrumentale en Theoretische BasisVaardigheden. De ITBV-cursus is een project dat door mij is ontwikkeld, om de leemte die er is tussen harmonie- of fanfareorkest en hun potentiële doelgroep op te vullen. De tendens van de optredens van de orkesten is de laatste jaren steeds meer naar binnen gericht. Velen marcheren niet meer en laten zich minder (makkelijk) zien/horen aan de plaatselijke bevolking. Veel mensen zijn zo de orkesten in hun beleving  “kwijt geraakt” en bovendien laat het imago vaak ook nog wel wat te wensen over (“hoempapa muziek”). Om meer mensen bij de verenigingen te betrekken, als lid of als luisteraar, zijn vele acties vanuit het veld zelf noodzakelijk. Dit project zal aan dit proces zeker een positieve bijdrage kunnen leveren. Het is laagdrempelig, verantwoord, educatief en natuurlijk vooral erg leuk.
De cursus is bedoeld voor kinderen vanaf groep 5 (ca. 8 jaar) van de basisschool. Vanaf deze leeftijd krijgen zij de fysieke en cognitieve capaciteiten voor het serieus bespelen van een blaas- of slagwerkinstrument. Vaak weten ze niet welk instrument ze mooi vinden of wat bij hun past. Een trompet of een saxofoon wordt meestal wel herkend, maar een hobo of een bugel kan ook best wel eens leuk zijn! Maar wat is een bugel eigenlijk en hoe klinkt een hobo?  In de ITBV-cursus komen alle instrumenten uit het orkest ruimschoots aan bod en dus kan er daarna een betere, afgewogen, keuze plaats vinden.
 
Er zijn twee versies van het project: één geënt op het harmonieorkest en de andere op het fanfareorkest. In beide versies is een wezenlijk element het contact met het orkest en orkestleden en de instrumenten(groepen) die daar in voor komen. Het lesmateriaal is verdeeld over 10 lessen van ca. één uur en bestaat uit leerlingenstencils (€ 150,--) en een docentenhandleiding (€ 50,--). Natuurlijk besluit de cursus met een heuse diploma-uitreiking in combinatie met een bezoek aan (een open repetitie of concert van) het orkest!
De mogelijkheid bestaat dat ik zelf de cursus voor de verening verzorg of dat iemand van de vereniging (bijv. een PABO-student of leerkracht) zelf de cursus geeft. Indien de cursus door de vereniging zelf wordt verzorgd, is de docentenhandleiding een onmisbare leidraad. U kunt de cursus natuurlijk meerdere jaren gebruiken.
Voor meer info en prijzen kunt u “contact” met mij opnemen.

De Juf's Muziekdag
De Juf's Muziekdag is een initiatief uit het feit dat Anneke in 2005 15 jaar in het 'dirigentenvak zat. Naar aanleiding van dit lustrum hebben wij (Anneke en Vincent Konings) voor het eerst een muziekdag voor alle muzikanten en leerlingen die bij Anneke in de orkesten spelen, georganiseerd. De reacties waren zo positief, dat het nu (bijna) elk jaar plaats vindt.
Op deze dag komen alle muzikanten ’s morgens bij elkaar en krijgen nieuwe bladmuziek uitgereikt. Dat wordt vervolgens ingestudeerd en ’s middags tijdens een miniconcert ten gehore gebracht voor alle belangstellenden. Er is ook altijd een instrumentale gast die iets over zijn of haar instrument komt vertellen en laat horen. In 2005 was dat Anton Meijvogel (slagwerk), in 2006 Annemarieke Lotman(cello). Zij speelde ook een mooie solo met het orkest. In 2007 kregen we uitleg en demonstraties van Henk Bonenkamp, voormalig fluitist van de Marinierskapel. We speelden ook een piccoloconcert met hem. In 2008 jaar was het beurt aan Arjan - Pepperoni - de Swart, een beroepssaxofonist die het hele orkest liet improviseren op een bluesnummer en in 2009 was klarinettist Jos Bataille te gast, die ons zelfs een 'hufterproef' klarinet liet zien. De 6e editie vond plaats in september 2013 en toen was klarinettisten Monique Kruidenberg onze "mystery guest". Dit keer geen workshop klarinet, maar joga! Een gezamenlijke ademhalingsles, voor herhaling vatbaar!
Het is altijd een leuke, gezellige maar ook leerzame dag en ook goed voor de onderlinge sociale contacten. Vincent zorgt zoals altijd voor de inwendige mens met heerlijke soep, broodjes, hapjes en diverse drankjes. De 7e editie staat nog niet gepland, maar zal ongetwijfeld wel weer een keer gaan plaatsvinden.


Open Podium
Af en toe wordt er in Nieuwendijk ook een Open Podium georganiseerd voor leerlingen van De Juf's Muziekstudio en eventueel andere belangstellende docenten. In 2007 hebben we het buiten gedaan, tijdens de opening van De Juf's Muziekstudio, in 2008, 2009 en 2010 vond het Open Podium plaats in ONS Huis, het repetitielokaal van Fanfare O.N.S., ter afsluiting van het muzikale jaar en/of ter voorbereiding van diverse solistenconcoursen. Na een poosje geen Open Podium meer gedaan te hebben, is dit door Fanfare O.N.S. weer nieuw leven ingeblazen in 2017. Naast de leerlingen deden dit jaar ook de kinderen van De Blazersklas mee!


Arrangementen
Voor haar eigen orkesten heeft ze diverse arrangementen gemaakt van o.a. Wat zou je doen (Marco B&Ali B), Adiemus (Karl Jenkins), Lili Marleen (Marlène Dietrich). Ook heeft zij een variatie gemaakt op Also Spracht Zarachustra (R. Straus) met daarin het Wilhelmus verwerkt. Leuk als intrada voor bijvoorbeeld een Koninginnedag- of Vrijheidsconcert. Heb je interesse voor een van deze werken of wilt u dat zij een arrangement maak voor uw orkest, neem dan contact met Anneke op.

 

 

Anneke Konings-Kros

Vijverstraat 23

4255 HE Nieuwendijk

+31 (0)183 405465

info@annekekoningskros.nl


Copyright © 2016. All Rights Reserved.